Jag har en ny hemsida på
http://www.halsovagvisaren.com
Välkommen hit istället!
Grunden för en bra hälsa är en bra matsmältning för maximalt
näringsupptag och för att inte belasta tarmen, kroppens avgiftning och
lymfsystem.
Många människor idag dock en svag matsmältning, då många har
problem med för lite magsyra i magsäcken på grund av många års olämplig kost
och livsstil med mycket stress. Symtomen på för lite och för mycket magsyra är
likadana, bland annat halsbränna och en brinnande känsla i magen. Många tror
att de har för mycket magsyra men så behöver det inte alls vara men många tar då
magsyrahämmande medicin som t.ex. Omaprazol. Denna medicin tar bort symtomen
men ger samtidigt ännu mindre magsyra, saltsyraproduktionen hämmas till 90 %. Dessa läkemedel ska användas max en månad, då
de annars gör att man blir beroende av den. När man upphör med den blir saltsyraproduktionen
väldigt riklig och ger då besvär, blir då mycket svårt att sluta med den.
Utan magsyra försämras matsmältningen och näringsupptaget
avsevärt och dåliga bakterier överlever och osmält mat förgiftar kroppen.
Hälsan börjar då försämras och kan efter hand leda till allvarliga sjukdomar.
Det är i stället viktigt att stödja saltsyraproduktionen för att börja må
bättre.
Stöd matsmältning
Saltsyra bryter speciellt ner proteiner som kött, nötter,
frön och blajväxter. Finns inte tillräckligt med saltsyra är vanliga symtom uppblåsthet
eller förlängd mättnadskänsla efter måltid, rapningar, halsbränna, illamående,
dålig andedräkt, förstoppning och ibland även diarré samt ömhet, brännande
känsla, torrhet eller metallsmak i munnen.
Har vi otillräckligt med saltsyra bryts inte maten ner
tillräckligt och tarmens celler kan inte utvinna näring som mineraler, B12 och
aminosyror ur maten utan den ligger kvar och ruttnar och vi får näringsbrister.
Förruttnelseprocessen bildar gas som
kan ge besvär som uppsvälldhet och magont, men hos alla ger det dock inte
symtom med magen men den osmälta maten leder till en form av självförgiftning
som kan ge bl.a. en ökad inflammation. Andra symtom som kan visa sig är obehag,
trötthet, hudproblem, rastlös sömn, ångest, migrän, håravfall o spröda naglar.
Saltsyraproduktionen påverkas av känslomässig stress,
eftersom det är nervimpulser som reglerar matsmältningen. Det är därför viktigt
att äta i lugn och ro samt tugga maten väl, det är när vi tuggar som
matsmältningen sätter igång. Saltsyraproduktionen kan stimuleras på olika naturliga
vis dels genom att dricka något surt innan maten som citron/limevatten.
Det bästa för saltsyraproduktionen är dock
Selleri som innehåller stora mängder natriumsammansättningar vilka är till
hjälp för att återställa magens saltsyraproduktion.
Det är väldigt bra att börja dagen med ett stort glas selleridryck på fastande mage. Är bäst att dricka juice av bara selleri först och en kvart senare kan man dricka andra gröna drinkar eller smoothies eller annan frukost.
Sellerijuice är till stöd för matsmältningen hela dagen, stödjer leverns avgiftning, reducerar patogener m.m.
Gör juice av en bunt selleri i en , råsaftcentrifug, slowjuicer eller mixa selleri med lite vatten, sila och drick omedelbart innan drycken hinner oxidera.