Hälsovägvisaren Annettes Hemsida
Matsmältningens betydelse för vår Hälsa

Jag har en ny hemsida på

http://www.halsovagvisaren.com 

Välkommen hit istället!   

 

Grunden för en bra hälsa är en bra matsmältning för maximalt näringsupptag och för att inte belasta tarmen, kroppens avgiftning och lymfsystem.

Många människor idag dock en svag matsmältning, då många har problem med för lite magsyra i magsäcken på grund av många års olämplig kost och livsstil med mycket stress. Symtomen på för lite och för mycket magsyra är likadana, bland annat halsbränna och en brinnande känsla i magen. Många tror att de har för mycket magsyra men så behöver det inte alls vara men många tar då magsyrahämmande medicin som t.ex. Omaprazol. Denna medicin tar bort symtomen men ger samtidigt ännu mindre magsyra, saltsyraproduktionen hämmas till 90 %.  Dessa läkemedel ska användas max en månad, då de annars gör att man blir beroende av den. När man upphör med den blir saltsyraproduktionen väldigt riklig och ger då besvär, blir då mycket svårt att sluta med den.

Utan magsyra försämras matsmältningen och näringsupptaget avsevärt och dåliga bakterier överlever och osmält mat förgiftar kroppen. Hälsan börjar då försämras och kan efter hand leda till allvarliga sjukdomar. Det är i stället viktigt att stödja saltsyraproduktionen för att börja må bättre.

  Stöd matsmältning

Saltsyra bryter speciellt ner proteiner som kött, nötter, frön och blajväxter. Finns inte tillräckligt med saltsyra är vanliga symtom uppblåsthet eller förlängd mättnadskänsla efter måltid, rapningar, halsbränna, illamående, dålig andedräkt, förstoppning och ibland även diarré samt ömhet, brännande känsla, torrhet eller metallsmak i munnen.

Har vi otillräckligt med saltsyra bryts inte maten ner tillräckligt och tarmens celler kan inte utvinna näring som mineraler, B12 och aminosyror ur maten utan den ligger kvar och ruttnar och vi får näringsbrister. Förruttnelseprocessen bildar gas som kan ge besvär som uppsvälldhet och magont, men hos alla ger det dock inte symtom med magen men den osmälta maten leder till en form av självförgiftning som kan ge bl.a. en ökad inflammation. Andra symtom som kan visa sig är obehag, trötthet, hudproblem, rastlös sömn, ångest, migrän, håravfall o spröda naglar.

Saltsyraproduktionen påverkas av känslomässig stress, eftersom det är nervimpulser som reglerar matsmältningen. Det är därför viktigt att äta i lugn och ro samt tugga maten väl, det är när vi tuggar som matsmältningen sätter igång. Saltsyraproduktionen kan stimuleras på olika naturliga vis dels genom att dricka något surt innan maten som citron/limevatten. 

Det bästa för saltsyraproduktionen är dock Selleri som innehåller stora mängder natriumsammansättningar vilka är till hjälp för att återställa magens saltsyraproduktion.  

Det är väldigt bra att börja dagen med ett stort glas selleridryck på fastande mage. Är bäst att dricka juice av bara selleri först och en kvart senare kan man dricka andra gröna drinkar eller smoothies eller annan frukost. 

Sellerijuice är till stöd för matsmältningen hela dagen, stödjer leverns avgiftning, reducerar patogener m.m.

Gör juice av en bunt selleri i en , råsaftcentrifug, slowjuicer eller mixa selleri med lite vatten, sila och drick omedelbart innan drycken hinner oxidera.