HälsoVägvisaren Annettes Hemsida
Allergi, Överkänslighet och Astma

Det är skillnad mellan allergi och överkänslighet

Vid allergi kommer reaktionen snabbt efter kontakt med allergenet, medan det vid överkänslighet blir en fördröjd reaktion. Allergi kan upptäckas genom IgE-test och pricktest via sjukvårdens provtagningar. Överkänslighetsanalys (IgG-reaktion) kan du få hjälp med av mig, blodprovet skickas till Tyskland för analys.


Mat som det är vanligt att få allergiska reaktioner av är:

  • Jordnötter, nötter
  • Ärtor
  • Äggvita
  • Fisk, skaldjur
  • Mjölk (vanligt hos barn med eksem)
  • Soja

Andra allergener:

  • Pollen
  • Kvalster
  • Pälsdjursallergi  

Symtom på allergisk reaktion

  • Att svullna upp i halsen eller få svårt att andas
  • Astma
  • Hudutslag som nässelutslag eller atopiska eksem
  • Röda irriterade och rinnande ögon
  • Vattenklar rinnsnuva, nästäppa
  • Kroniska bihållsinflammationer eller rhinit (inflammation av nässlemhinnan)

Överkänslighet
Många människor får inte en omedelbar reaktion mot det de överkänsliga mot, utan får andra subtila symtom som kan börja så sent som 24 timmar efter att man ätit maten. Vid överkänslighet ser man inget på en allergitest som visar IgE-reaktioner. Det är lättare för kroppen att läkas vid en överkänslighet än vid en allergi. Genom att man upptäcker vad som orsakar överkänslighetsreaktionen och att man sedan utesluter det från maten, så kan besvären minska. När kroppen får vila från det som ger besvär och man på olika sätt stödjer kroppens funktioner, får kroppen möjlighet att börja läkas.

Symtom vid överkänslighet kan vara:

  • Huvudvärk och migrän
  • Återkommande öronvärk och krupp
  • Trötthet
  • Depression
  • Ångest och oro
  • Hyperaktivitet hos barn
  • Återkommande munsår
  • Muskelsmärtor och ledsmärtor
  • Reumatism
  • Illamående, diarré eller förstoppning
  • Uppblåsthet i magen, magont, kroniska matsmältningsbesvär
  • Tarminflammationer

Livsmedel som är vanligt att få reaktion av:
  • Komjölksprodukter, som ost, mjölk, grädde m.m.
  • Vete och alla sädeslag med gluten
  • Ägg
  • Soja
  • Choklad
  • Sötningsmedel – t. ex. aspartam (E 951) och sorbitol (E 420) Finns i de flesta lättprodukter och tuggummi. Kan ge symtom som diarré, yrsel, migrän, förvirring, andningssvårigheter, illamående.
  • Färgämnen - alla, men speciellt tartrazin (E 102) erytrosin (E127) och karmin (E120). Finns i nästan all färdig mat. Kan ge symtom som astma, nässelfeber, illamående, migrän.
  • Glutamat, smakförstärkare (E620-E625)    
  • Finns i många buljonger och kryddor, är ett nervgift som är förbjudet i många länder. Kan orsaka symtom som stark ansiktsrodnad, smärta i ansiktet och i nacken, huvudvärk, susning och brännande känsla, illamående, kräkning, hjärtklappning, frysningar, astmaanfall.

Konserveringsämnen

Benzoat (E210-219)
Kan ge symtom som astma, nässelfeber, huvudvärk och svullnad. Används i drycker, tuggummi, blekmedel i vitt mjöl, i vissa ostar, ingår också i hydroliserat lecitin som finns i bakverk, choklad etc.

Nitrit (E250) Nitrat (E251, 252)
Kan ge symtom som huvudvärk. Finns t.ex. i bacon, korv, salami och rökt fisk.

BHA (E320), BHT (E321)
Är antioxidanter som ska hindra härskning av fett, finns bl.a. i vegetabiliska oljor och i mat där dessa används, som i frukostflingor, hamburgare, potatis chip, bakverk. Kan ge nässelfeber och astma samt kan öka hyperaktivitet hos barn.

Sulfiter (E220-E227)
Vanligt att astmatiker reagerar på sulfiter och särskilt de som använder kortisoninnehållande mediciner. Kan även ge symtom i form av buksmärtor, diarré, eksem, svullnad i mun och ansikte, nässelutslag. Finns i t.ex. torkad frukt, fruktjuicer, frusna skivade champinjoner, frusna degar, ketchup, alkohol, alkoholfritt vin och öl, cider, gelatin, pektin och därmed i många sylter.

Tester för att analys av överkänslighetsreaktioner

Vill man ta reda på vad man är överkänslig mot kan man göra ett Födoämnesallergianalys.  Födoämnesallergitestet är en utvärdering av antikroppar mot födoämnen som avslöjar de mer fördröjda reaktionerna, typ 3 allergi (IgG) så kallad dolda allergi. Analysen görs via ett blodprov i fingret som du själv kan ta, via ett provtagningskit du får med dig av mig.

 

Sammanställt av:
Annette Löfman, Näringsterapeut i Lund.