Ju mer inflammation som finns
i kroppen desto mer basbildande kost behöver vi äta. 75 % basbildande är grundrekommendationen men
vid inflammation av olika slag, värk och smärta är det bra att öka den basbildande delen till 80 – 90 %.
Basbildande
är:
Frukt, bär, örter, grönsaker, groddar,
gröna blad, mandel, rotfrukter, potatis, hampafrön, chiafrön, alger som
spirulina, dulse och ”gräs” som t.ex. korngräs, vetegräs
Syrabildande är:
Kött, fisk, fågel, ägg, baljväxter,
säd av olika slag, ost, kaffe, svart te, socker, alkohol.
Grundregeln är att frukt och grönsaker ger en basisk
reaktion medan övrigt ger en sur reaktion. En diet bestående av mycket kött,
fisk, fågel, ägg, mjölk, sädesslag, kaffe och raffinerat socker är starkt
syrabildande.
Med försurning av kroppen menas inte försurning av blodet
utan av vävnaderna. Om man äter ett överskott av denna mat lagras syror i
vävnaderna, för att balansera effekten av den syrabildande kosten upplöses
benvävnaden (som är basisk) varpå kalcium och magnesium vandrar ut i blodet och
till vävnaderna. Vilket kan orsaka osteoporos.
För ett förhindra att kalcium lagras i vävnaderna, istället för att ge
ett starkt skelett måste man minska intaget av syrabildande mat och öka intaget
av basbildande mat.
Försurning i kroppens ger minskad elasticitet och minskar
utrensningen av slaggprodukter vilket leder till besvär med stelhet, spända
muskler, värk, huvudvärk, trötthet, irritation, hudklåda m.m.
Många blandar ihop syrabildande mat och sur mat. Socker
innehåller inga syror och smakar inte surt, vete smakar inte heller surt, ändå är
dessa livsmedel starkt syrabildande. Citron smakar surt och innehåller syror
men har en basisk effekt på kroppen p.g.a. innehållet av basbildande mineraler.
Vill du veta mer om växbaserad kost kan du läsa mer i böckerna:
”Grönt för livet” av
Viktoria Boutenko.
”Kinastudien” bygger på 50 års
forskning om hur växtbaserad kost kan optimera vår hälsa.
”Food Pharmacy” av Lina Nertby Aurell och Mia Clase, utifrån
Professor Stig Bengmarks kunskap om mat för att gynna den goda tarmfloran.
”Raw food” av Erica Palmcrantz
”Pigg och glad med Raw food” av Viveke
Amdisen med mycket information samt raw food recept.
Källa:
Holistics information