HälsoVägvisaren Annettes Hemsida

Kalciums betydelse för kroppen

  • Kalcium har vi till 95-99% i benvävnaden
  • Övrigt är för funktion i nervsystemet, blodkoagulering och muskelsammandragningar.
  • Ökar smärtgränsen.
  • Skyddar från att lagra bly i hjärnan.

Symtom på brist är:

  • Ångest, lätt retad
  • Sömnbesvär
  • Muskelkramper
  • Nedsatt tillväxt
  • Osteroporos

Terapeutisk användning vid:

  • Huvudvärk
  • PMS
  • Ryckningar
  • Allergier
  • Nervositet
  • Högt blodtryck

Absorption hämmas av överdrivet intag av:

·  Fett

·  Fytinsyra som finns i t.ex. fullkornsbröd som inte är surdeg, oxalsyra som finns i rabarber

·   Kakao, alkohol

 

Ökad utsöndring av Kalcium vid:

  • Vid en allt för syrabildande kost med mycket koffein, socker, sädesslag och proteinrik mat.
  • Låga östrogennivåer (lite koppar)
  • Förstoppning
  • Brist på motion

Magnesium rekommenderas tillsammans med B6 och Krom, för att hindra fortsatt urkalkning av skelettet vid höga Kalciumnivåer i håranalysen och för att balansera sköldkörtelfunktionen.


Bästa källor:

Oskalade sesamfrön, persilja, apelsiner, hasselnötter, gröna blad, grön kål, strömming, gröna bönor, morot

 

Dosering:

Rekommenderat Dagligt Intag: 1 200 mg   

Optimalt Dagligt Intag: 400-1 000 mg        

Terapeutiskt Dagligt Intag: 1000-2 500 mg

 

Kalciumkarbonat är svårare att ta upp än som DiCalcium Malate, Kalciumcitrat, Kalciumlaktat, Kalciumglukonat som lättare tas upp, speciellt vid brist på saltsyra.



Sammanställt av:
Annette Löfman, Näringsterapeut i Lund.