Candida ställer till obalanser i kroppen
Här är om Candida från Sanna Ehdins hemsida, gå in på www.ehdin.com där finns mycket mer intressant att läsa

Candida

Jästsvampar som candidasvampen är den moderna tidens gissel

Den slentrianmässiga utskrivningen av antibiotika har gett upphov till mycket aggressiva svampsorter som kan vara svåra att bli av med. Deras livsbetingelser gynnas av den moderna livsstilen med skräpmat, stress, penicillinkurer, p-piller med mera. Den kan också spridas mellan personer via delad tandborste, kyssar eller sexuellt umgänge. Till exempel finns den vita candidasvampen i en aggressiv form som kan visa sig i en rad olika symtom. Det beror främst på att den stjäl näring från kroppen och att dess avfallsprodukter stör kroppens biokemi (mer info nedan).

När man har candidainfektion känner man ett starkt sug efter sötsaker, pasta, vitt bröd etc. Oftast har man även dålig andedräkt och en vit beläggning på tungan. Förekomsten av candida kan diagnostiseras med hjälp av olika tester av saliven eller blodet. Dock ger inte sjukhusens avföringsprov ett tillförlitligt utslag eftersom svampen i sin parasitiska form har satt sig fast i tarmväggen. Och att få en penicillinkur gör bara situationen värre.

Det finns ett enkelt salivtest som du kan göra hemma för en indikation på förekomst av candida. Du beställer det från www.scandlab.com. Där finns det även info om hur din läkare eller näringsterapeut kan beställa test som mäter sammansättningen på din tarmflora.

Följande symtom är vanliga vid överväxt av jästsvampar i kroppen:
Gaser och svullnad i buken i samband med måltid
Känsla av övermättnad
Infektioner och inflammationer
Ofta återkommande förkylningar
Allergier och/eller överkänslighet
Torra slemhinnor
Eksem
Fumlighet och koncentrationsproblem
Kronisk trötthet
Regelbunden huvudvärk
Störning av blodsockerhalten
Psykisk instabilitet
Menstruationsproblem/pms
Kalla händer och fötter
Hemorrojder
Underlivsbesvär/sveda, klåda, flytningar

Candida ställer till obalans i kroppen. Här är några exempel:

Candidasvampen kan producera en typ av falskt östrogen som signalerar till kroppen att det finns tillräckligt med östrogen. Därmed hämmas den naturliga produktionen, vilket kan leda till menstruationsrubbningar.

Om blodsockernivåerna är höga producerar svampen också etanol, det vill säga alkohol. Det gör att man kan känna sig lite berusad fast man inte har druckit något. En annan biprodukt är acetaldehyd, vilken är nära besläktad med formaldehyd, och som märks genom att den ger dålig andedräkt.

Candida kan även orsaka en rad störningar i kroppen, bland annat hämma produktionen av kollagen, fettsyraoxidationen och blockera den normala nervfunktionen. Således är candidiasis en mycket allvarlig sjukdom.

Det är svårt att få en korrekt uppskattning av hur många som har candidainfektion eftersom den finns i olika grad och symtomen varierar mellan olika människor. Statistik visar dock att var tredje person (!) i västvärlden har eller har haft någon typ av den parasitiska formen.

Skälet till att candidasvampen nu sprids mer än någonsin tidigare är det moderna samhällets ökande stress och det alltför vanliga användandet av antibiotika, p-piller, steroider samt för mycket raffinerat socker och vitt mjöl. Konsumtionen både av antibiotika och av godis har fördubblats sedan 1960- och 70-talen.

Efter sulfapreparatens och antibiotikans ankomst har antalet svampinfektioner i underlivet stigit med oroväckande hastighet. Kvinnor i fertil ålder (20–45 år) använder i dag dubbelt så mycket antibiotika som männen, och tre av fyra kvinnor har någon gång under sitt liv minst en svampinfektion i underlivet. Många av dessa får återkommande infektioner. I och med att candidasvampen orsakar torra slemhinnor i munnen och underlivet kan den också vara inblandad i de ökade inkontinensbesvären hos mogna kvinnor.
(text från "Den självläkande männskan, Sanna Ehdin 1999).

Svält ut jästsvamparna

Man kan bli av med candidasvamp genom att radikalt lägga om kosten och hålla en strikt diet i en eller två månader.

Minska intaget av kolhydrater
• Uteslut alla produkter med socker, vitt mjöl och mjölk och potatis samt jästa produkter som öl och vin.
• Ta bort färsk och torkad frukt, fruktjuicer, bär och liknande.
• Använd en rotationskost där samma mat endast äts var fjärde dag.
• Du kan äta rikligt av grönsaker, sallad, avocado, fisk, kött, ägg, smör, raps- och olivolja.

Stärk tarmen genom olika tillskott
• Inta först svampdödande eller slemhinneläkande örter som malört, gentiana, ringblomma eller grapefruktkärneextrakt.

• Tillför fibrer i form av 2?3 msk nymalda linfrön eller psylliumfröskal i ett glas vatten. Det senare är skonsammare för tarmen.

• Efter en vecka intas tillskott av vitaminer och mineraler: biotin, zink, magnesium och vitaminerna C och E är särskilt bra tillsammans med ett B-vitaminkomplex.

• När de värsta symtomen lagt sig kan du börja tillföra probiotika varje dag för att bygga upp en hälsosam tarmflora (i form av tabletter, pulver eller syrade grönsaker).

• Ta immunstärkande örter periodvis, såsom echinacea, timjan och uno de gato och tugga gärna på kumminfrön.

(Från "12 veckor till ett självläkande liv", Sanna Ehdin 2004)
© sannarelations 1999-2009