Candidasvamp ställer till obalanser i kroppen
Candidaöverväxt

I normala fall lever kroppens jästceller i harmoni med andra bakterier i hela matsmältningssystemet, Candida albicans ingår alltså som en del av en naturlig tarmflora. Det dock väldigt vanligt med obalans i tarmfloran och att man har en överväxt av Candida men det finns i olika grad hos olika människor och symtomen skiftar.

Matsmältningsenzymer i magsäcken sätter stopp för alla ev. jästsvampar som ingår i maten får fäste men har vi brist på saltsyra, vilket många har, minskar detta motståndet. Har man ett överskott av vänliga tarmbakterier är detta också ett skydd mot Candida, då det hindrar Candida från att föröka sig hos en frisk människa. Dock har många reducerat av de goda tarmbakterierna p.g.a att man har intagit stora mängder antibiotika men även cortison, p-piller och socker gör det  gynnsamt för Candidasvampen att föröka sig och den angriper då först och främst matsmältningskanalen och tarmväggarna men kan påverka även andra organ och vävnader. 

Socker är Candidasvampens favoritföda och vi äter idag 100 gånger mer socker än vi gjorde för 100 år sedan, vilket är gynnsamt för Candidatillväxten. Det finns en koppling mellan hormoner och svamp. P-piller innehåller österogen och österogen lever i symbios med svamp. Svampen kan äta österogen, vilket ger effekt att mycket österogen ger mycket svamp, som paradoxalt nog kan efterhand kan ge östrogenbrist. I en hårmineralanalys kan man misstänkta svampöverväxt vid höga nivåer av Koppar (indikerar österogendominans).

Symtom vid svampöverväxt

Det som händer vid svampöverväxt är att tarmslemhinnans immunförsvar försvagat och svampen tränger igenom tarmslemhinnan och kommer ut i blodbanan. Om blodsockernivån i blodet är högt bildar svampen tillsammans med socker, alkohol, vilket gör att man kan ha låga halter av alkohol i blodet hela tiden. En annan biprodukt som bildas är acetaldehyd och som bl.a. märks genom att den ger dålig andedräkt, acetaldehyd påverkar också hjärnaktiviteten. Vilket ger symtom som den så kallade ”hjärndimman”. 

Candidaöverväxt kan ge en mängd andra olika symtom som t.ex. tarmbesvär, allergier, återkommande urinvägsinfektioner, underlivsbesvär, inflammation i prostata, eksem, svårläkta sår och koncentrations-, minnes-, och inlärningsproblem. Det är också vanligt med ökat begär efter sötsaker och stimulantia vilket kan leda till viktökning och man blir långsamt tröttare, mer "hängig" och tappar orken, vilket kan leda till nedstämdhet och depression.

Behandling för att minska Candidaöverväxt med candidadiet.  

Man reducera Candidaöverväxt genom att hålla en strikt diet i 4-8 veckor då man utesluter bl.a. socker, gluten, jäst, fermenterade livsmedel, alkoholhaltiga drycker, mjölkprodukter och reducerar kolhydrater. Dock kan man behöva fortsätta med en candidadiet längre tid än så för att bli bra. Det är viktigt att äta mycket gröna blad som innehåller klorofyller som bär med sig betydande mängder syre, då Candida inte trivs i närvaro av syre. Samtidigt intar man tillskott/örter som är Candidahämmande,stödjer matsmältningen, återinför en god tarmflora samt reparerar en skadad tarmslemhinna. Det räcker inte att enbart äta en Candidahämmande diet.

Analys av förekomst av svamp - Mykologi

Kan man göra via en avföringsanalys som tas hemma vid ett tillfälle. Vid denna analys kollar man förekomst i tarmarna av  Candida albicans(vilken är extra viktig vid födoämnesintoleranser),andra svampsorter, jästsvampar och mögelsvampar.

Kostar 990:- i samband med en konsultation.

Analys av förekomst av parasiter - Parasitologi

Vill man även få reda på om man har förekomst av parasiter som Gardia lamblia, amöbor, cryptosporidium, parasitiska maskar/maskägg och övriga protozoer(en celliga djur) kan man göra en analys av detta också via en avföringsanalys.

Kostar 1495:- i samband med en konsultation.