HälsoVägvisaren Annettes Hemsida

Aminosyra som har smärtstillande verkan

DL-Fenylalanin (DLPA)

Fenylalanin är en essentiell aminosyra, DL-Fenylalanin är en blandning av lika delar D-Fenylalanin (syntetiskt) och L-Fenylalanin (naturligt). Denna blandning av aminosyra, producerar och aktiverar morfinliknande hormoner kallade endorfiner, vilka förlänger kroppens naturliga smärtstillande reaktioner på skador och sjukdomar.

 

Vissa enzymsystem i kroppen förstör kontinuerligt endorfiner, men DL-Fenylalanin hejdar effektivt dessa enzymer så att de smärtdödande endorfinerna kan fylla sin uppgift.

 

Människor som lider av kronisk smärta har mindre endorfinaktivitet i blodet och i cerebrospinalvätskan (finns bl.a. i ryggmärgen). Eftersom DLPA kan återupprätta den normala endorfinnivån kan det därigenom hjälpa kroppen att lindra smärta på naturlig väg utan att man behöver använda mediciner.

 

Dessutom kan DLPA åstadkomma selektiv smärtblockering och kan därför effektivt lindra långvarig smärta, medan det inte påverkar kroppens naturliga försvarsmekanismer mot kortvariga och akuta smärtor (bränn- och skärsår etc.).

 

DLPA:s effekt är jämbördig med eller överträffar effekten av Morfin och andra Opiumderivat, men DLPA skiljer sig från receptbelagda och receptfria mediciner genom att det:

  • Inte är giftigt eller beroendeframkallande
  • Smärtlindringen blir mer effektiv (ingen tolerans utveckling)
  • Är ett effektivt antidepressivt medel
  • Kan ge kontinuerlig smärtlindring i upp till en månads tid utan tillskott av medicin.
  • Kan kombineras med alla mediciner eller terapier för att främja resultaten utan negativ interaktion.
  • Många personer som inte reagerar på vanlig smärtstillande medicin, reagerar faktiskt positivt på DLPA.

 

Positiva verkningar:

Fungerar som en naturlig smärtlindrare för tillstånd som Osteoartrit, Reumatisk artrit, Smärtor i ryggslutet, Migrän, Kramp i ben och muskler, Postoperativ smärta och Neuralgier.

 

Varning:

DLPA är kontraindikerat under graviditet och för personer med Fenylketonuri (fölling). Eftersom det höjer blodtrycket bör personer med dåligt hjärta eller högt blodtryck rådgöra med läkare innan de påbörjar en DLPA-kur. Vanligen går det dock bra om DLPA intas efter måltider. Undersökningar har visat att 5-15% av användarna inte reagerar på DLPA:s smärtlindrande egenskaper.

 

Andra råd:

Ta DLPA en kvart innan måltid. När man går på en DLPA-kur lindras smärtan vanligen inom en vecka, men det kan också ta så lång tid som tre-fyra veckor. Därefter kan man minska dosen gradvis tills man kommit fram till minimidosen. En del personer behöver bara inta DLPA-tillskott en vecka per månad; andra behöver inta det kontinuerligt.

 

Källa:

  • ”Vitaminbibeln” av Earl Mindell

 

Sammanställt av Annette Löfman, Näringsterapeut i Lund.