HälsoVägvisaren Annettes Hemsida
Artikel i SvD, 2/8-2009 om fettsyror och tarmsjukdomen Ulcerös Kolit

Omega 6 bakom svår tarmsjukdom
Omega 6 kan ligga bakom en tredjedel av samtliga fall av den svåra tarminflammationen Ulcerös Kolit. En variant av den "närbesläktade" Omega 3 kan däremot minska risken för denna sjukdom med 77%. För första gången har tydliga hälsoskillnader mellan de två livsnödvändiga fetttsyrorna kunnat påvisas.

En internationell forskargrupp vid Världshälsoorganisationens stora cancerinstitut i Lyon i Frankrike har i flera år arbetat med att få fram nya fakta vad gäller två kontroversiella och ännu olösta frågor. Vad beror den kroniska tarminflammationen ulcerös kolit på? Går det att särskilja hälsoeffekterna på de två essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6?

Den drivande eldsjälen för projektet är den brittiske kirurgen Andrew Hart från Norwich.

För att klara denna uppgift använde forskarna sig av en känd stor studie – kallad Epic – som under 1990-talet samlade in hälsodata på över en halv miljon invånare i 10 europeiska länder. Framför allt fick deltagarna svara på omfattande enkäter om sina kost- och andra levnadsvanor.

Från alla dessa valde forskarna nu ut över 200 000 män och kvinnor för att se vilka som fick ulcerös kolit under i genomsnitt fyra år. Det visade sig bli 126 personer och dessa jämfördes med fyra andra friska deltagare.

Efter mödosamt räknande kan forskargruppen nu slå fast: hög konsumtion av fettsyran omega-6 mer än fördubblar risken att få tarmsjukdomen, medan en omega-3-fettsyra (DHA) istället minskar risken med 77 procent.

– Ja, resultaten är klara när det gäller omega-6, kommenterar näringsprofessor Göran Hallmans i Umeå som deltagit i studien.

Han menar liksom de övriga i gruppen att dessa samband måste verifieras framför allt genom analyser av deltagarnas blodprover som direkt kan påvisa deras nivåer av de två fettsyrorna.

– Visar det sig att uppgifterna håller finns all anledning att pröva kostomläggning som ett försök att minska riskerna för ulcerös kolit, säger han.

Studien kastar också nytt ljus över en lång och komplicerad kontrovers som handlar synen på fett, vilken sorts fett vi ska äta, om de nuvarande officiella fettrekommendationerna håller måttet eller ska ändras.

Det välkända folkhälsorådet har varit i åratal: ät mindre av hårt smör, mjölkprodukter och kött (mättat fett) och mer av oljor och mjukt matfett (fleromättat fett). Det sänker kolesterolet och är bra framför allt mot hjärtsjukdomar.

De viktigaste av de nyttiga fleromättade fetterna är just omega-3 och omega-6 som därtill är essentiella, dvs. livsviktiga och vi måste få dem från kosten eftersom vi inte kan bilda dem själva.

De två ”fettsyrekusinerna” kommer dock från olika källor:

• Omega-3 som sedan länge är en av hälsokostbranschens storsäljare finns främst i feta fiskar som lax, makrill och sill. Ett flertal studier har visat goda hälsoeffekter av omega-3 till exempel mot hjärtsjukdomar men omega-3 testas också mot en rad andra sjukdomar.

• Omega-6 däremot ingår främst i vissa vegetabiliska oljor som majsolja och solrosolja. De används ofta i livsmedelsindustrin i framställningen av margarin och i en rad andra produkter. Vissa data talar för att omega-6 kan ha negativa hälsoeffekter som ökad risk för blodproppar och inflammationer och nu då alltså tidigare okända rollen vid tarminflammationen ulcerös kolit.

Kostmätningar i flera länder visar att vi får i oss för mycket omega-6 på bekostnad av omega-3 och rådet brukar vara att öka på omega-3 främst genom att äta fisk flera gången i veckan.

Men frågan om eventuella hälsoeffekter av förhållandet mellan omega-3 och omega-6 och hur mycket vi ska äta av det ena eller andra är ytterst kontroversiell.

– Och egentligen vet vi fortfarande alldeles för litet om detta, säger nutritionist Lena Björck på Livsmedelsverket.