HälsoVägvisaren Annettes Hemsida
Hormonbalansens betydelse för vårt välbefinnande

Jag har en ny hemsida påVälkommen hit istället!  Östrogen /progesteron och Koppar/zink

Progesteron (gulkroppshormon) och Östrogen produceras i äggstockarna. Det finns ett samband mellan Zinknivåerna i kroppen och Progesteron och mellan Kopparnivåerna och Östrogen. I en Hårmineralanalys kan man se hur förhållandet mellan Zink och Koppar är.  

När det är obalans mellan Koppar och Zink, och man har höga Kopparnivåer kan det ge följande besvär
:

 • PMS-besvär
 • Lättretlighet
 • Depression
 • Akne
 • Myom
 • Endometriosbesvär
 • Kraftigt menstruellt flöde
 • Förlängt menstruellt flöde
 • Vätskeansamling
 • Candidaöverväxt

Höga Kopparnivåer kan uppkomma av olika orsaker:

·  Födoämnen, då man äter och dricker mycket av  choklad, avocado eller vitt vin.

·     Kopparspriral och P-piller höjer Kopparnivåerna i kroppen

·     Vattnet man dricker innehåller höga Kopparhalter

·    Nedsatt leverfunktion. När levern inte fungerar som den ska kan man lagra 30-40 gånger normala mängder Koppar. Även blockering av gallgångarna med kolesterolstenar hindrar Koppar utsöndringen.

·      Graviditet gör att Östrogennivån ökar och den högsta nivån är under de sista 3 månaderna före förlossning. Alla föds med höga Kopparhalt i kroppen. Nivån minskar gradvis, men människor med sämre avgiftningsförmåga blir aldrig av med den höga Kopparhalten.

· Belastning av Östrogenliknande miljökomponenter som finns i bekämpningsmedel, petrokemikalier och annat avfall, resulterar i en överdriven Östrogenstimulering i hela kroppen.

·    Skölkörtelfunktion som är nedsatt (kan var ärftligt) kan även detta orsaka ett överskott av Östrogen.


Låg Kopparnivå till Zink

Kvinnor med högt Zink (Progesteron) till Koppar (Österogen) kan få besvär efter mensdagarna men mår bäst veckan före mens. De har oftast kort och lätt mens.

 

Balansera Östrogendominans med Naturligt Progesteron

I den industriella delen av världen är det väldigt vanligt med Östrogendominans, vilket orsakar mycket besvär både för män och kvinnor.  Vi ska ha 300 gånger mer Progesteron än Östrogen men oftast har vi mycket högre andel Östrogener.


Förutom att balansera Zink och Kopparnivån kan man även motverka Östrogenets överstimulering med Naturligt Progesteron.  Naturligt Progesteron utvinns från växtämnen och har samma kemiska struktur som kroppseget Progesteron. Syntetiskt Progesteron som används inom sjukvården som Provera, liknar naturligt Progesteron men har kemiskt ändrats för att  patenteras, det syntetiska Progesteronet har mycket biverkningar. 


Naturligt Progesteron bidrar till att:
Bibehålla en stark benstomme, förebygger benskörhet, stärker hjärt-kärlfunktionen, samt förbättrar besvär i förklimakteriet och klimakteriet.
 

Naturligt Progesteron förebygger cancer
Enligt Dr Lee som under 25 år arbetade med Naturliga Hormoner förebygger Naturligt Progesteron också cancer.
Överskottsöstrogen ska regleras via lever och galla, personer med försvagad leveravgiftning löper en ökad risk för hormonutlöst cancer. Östrogendominans aktiverar en cancergen som kallas BCl2.

Naturligt Progesteron aktiverar en anti-cancer gen som har fått namnet P53 som minskar celldelning, Naturligt progesteron  minskar också effekten av genen BCl2 som ökar celldelning samt hämmar apoptosis (programmerad celldöd).

Dr John Lee riktar även uppmärksamheten på en viktig sak som misstolkas av en del läkare och forskare. Enligt flera studier visar det sig dels att östrogendominans orsakar prostatacancer samt att det finns fler progesteronreceptorer vid aggressiv bröst- och prostatacancer. Denna observation har lett till att många läkare har uppfattningen att detta indikerar att progesteron förorsakar en mer aggressiv form av bröst och prostatacancer. Vad man inte förstått säger dr Lee; är att kroppen försvarar sig mot östrogendominans genom att bilda fler progesteronreceptorer. Detta sker för att kroppen försöker återställa hormonbalansen genom en ökad känslighet för progesteron hos cellerna. En ökning av antalet progesteronreceptorer är därför ett uttryck av förhöjt östrogen i förhållande till progesteron och är kroppens sätt att försöka skydda sig mot detta.


Naturlig Progesteronkräm
Flertalet Naturliga progesteronkrämer är framställda från mexikansk vild Jamsrot.   Naturligt Progesteron tas upp bättre som hudkräm än i kapslar och  tabletter.  Jamsrot har en långvarig och  väldokumenterad historia som medicinalväxt bland Sydamerikas  indianer. Dock tillåter inte Läkemedelsverket att bioidentiska progesteronkrämer säljs i Sverige.Vikten av balans mellan Östrogener och Progesteron

D et finns tre olika Österogener,  Östron  (E1), Östradiol  (E2) och  Östriol  (E3). Östriol är det hormon som vi ska ha mest av, det är viktigt att vi inte får för höga nivåer av E1 och E2, vilket ökar risken för att få cancer. Östriol och Progesteron arbetar däremot emot cancer.  Östriol finns i den receptfria vaginalkrämen Ovesterin på apoteket och är verksam mot bl.a. torra slemhinnor.

Dock behöver vi ha tillräckligt av Östradiol, då detta hormon bl.a. ökar blodflödet i hjärnan och hjälper hjärnverksamheten, förebygger på så sätt Alzheimers, är även ett naturligt antidepressivt medel. Det är vanligt när kvinnor kommer in i klimakteriet att man både behöver naturligt progesteron och bioidentiskt östrogen. För att inta bioidentiskt Östradiol behövs att man vet att man behöver det. Balansen av hormoner kan kollas via en hormonanalys i salivtester. 


Bioidentiska Östrogener utvinns ur växter och ser exakt likadana ut som de hormoner som våra äggstockar gör. Däremot är det inte naturligt för kvinnor att använda hormoner som är utvunna ur gravida häststons urin, vilket ingår i bl.a Premarin. Premarin skrivs ofta ut tillsammans med syntetiskt progesteron som också kallas gestagen t.ex Provera. Den kombinationen är egentligen en läkemedelsbehandling och inte en hormonersättningsbehandling. Många kvinnor blir inte bättre av denna behandling utan får bara en massa olika biverkningar. Däremot är t.ex. Estradot ett bioidentiskt hormon som kan skrivas ut av läkare helst i form av depotplåster.Boktips:

Om du vill veta mer om betydelsen av hormonernas balans för hjärnan och hur man kan balansera dessa på ett naturligt sätt, läs "Kaos i kvinnohjärnan" av Mia Lundin finns också mycket information på hennes hemsida.


Vill du veta mer om Naturlig Familjeplanering för alternativ till P-piller och Kopparspiral, läs "Grönt är skönt, miljösmart födelsekontroll" av Irene Ivarsson och Birgit Linderoth.


Mer information om Kvinnohälsa
Finns att läsa kan på www.kvinnohalsa.se Ingemar Joelsson, medicine doktor och professor emeritus i kvinnosjukdomar, står bakom den här nämnda webb-platsen.

 

Källor:

 • ”Näringsmedicinsk Uppslagsbok” och ”Lev ung längre” av Peter Wilhelmsson
 • Info. från Dr John R. Lees bok "Natural Progesteron, The Multiple Roles Of A Remarkable Hormone"
 • "Kaos i kvinnohjärnan" av Mia Lundin

Sammanställt av :
Annette Löfman, Näringsterapeut i Lund