HälsoVägvisaren Annettes Hemsida

Naturskyddsförningens information om innehållet i hygienprodukter

Hygienprodukter är inte så ofarliga som man kanske tror. Schampon, tvålar och krämer kan innehålla ämnen som är skadliga för både hälsan och miljön. Men vissa produkter är bättre än andra.

Hygienprodukter har visat sig innehålla ämnen som kan vara allergiframkallande, cancerogena, hormonstörande eller reproduktionsstörande. Flera av ingredienserna är också skadliga för miljön. Dessutom saknas miljö- eller hälsoinformation om en fjärdedel av alla använda ämnen. Hur dessa påverkar oss vet vi därför inte.

Krämer och salvor

 En del produkter, som tvål och schampo, sköljs bort efter användning och har därför ingen långvarig kontakt med huden. Salvor och krämer sitter däremot kvar under lång tid. Därför bör man vara noga extra noga när man väljer sådana produkter. 

Vanligt solskyddsmedel som säljs på apotek och i butiker innehåller miljögifter och hälsofarliga ämnen. Det visar en granskning av 18 solskyddsprodukter som Naturskyddsföreningen genomförde våren 2008. I samtliga produkter, däribland solkräm för barn, hittades en eller flera av de sju miljöfarliga kemikalier som undersöktes.

Mjällshampoo

De flesta mjällschampon innehåller zinkpyrition. Zinkpyrition hindrar tillväxt av mikroorganismer. Det är mycket giftigt för fiskar, kräftdjur och andra vattenlevande organismer.

Naturskyddsföreningens beräkningar visar att drygt en halv tesked (3 ml) av ett mjällschampo med 0,8 procent zinkpyrition räcker för att döda hälften av fiskarna i ett akvarium med 1000 liter vatten inom fyra dygn.

Hårstylingsprodukter

Hösten 2003 undersökte Naturskyddsföreningen 38 vanliga hårstylingprodukter; mousse, gelé, spray, vax och paste. I 37 av de 38 kontrollerade produkterna fanns substanser med hälsoskadliga eller miljöskadliga egenskaper.

En enda produkt fick inga hälso- eller miljöanmärkningar men innehöll däremot tre substanser som inte kunde bedömas eftersom data saknats. I 31 (82 procent) av produkterna fanns en eller flera misstänkt cancerframkallande eller allergiframkallande substanser.

Våtservetter

Våtservetter innehåller många kemikalier och är miljöbelastande. Om man är ute och långt från vatten funkar en vattenflaska och tvättlappar i papper bra.

Många använder våtservetter både till blöjbyten och till att torka av kladdiga fingrar och munnar. Men våtservetterna innehåller många kemikalier. Dessutom är de engångsprodukter som belastar miljön. Istället kan du använda tvättlappar i bomull eller frotté, gärna ekologiska. Det finns också miljömärkta engångstvättlappar av papper.

Vad kan man göra?

Du som konsument kan minska spridningen av kemikalier genom att använda färre produkter och försöka köpa dem som är bäst ur miljö- och hälsosynpunkt. Välj hygienprodukter märkta med Bra Miljöval eller Svanen när sådana finns. För mer information om detta gå in på http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/kopa/hygien-och-halsa/

Annettes tips om du är du intresserad av naturliga hudvårdsprodukter är att gå in på   http://www.crearome.se   eller http://www.naturkosmetikkompaniet.se

NaturKosmetikKompaniet erbjuder naturliga råvaror av högsta kvalitet i naturkosmetiska kroppsvårdsprodukter, de säljer olika märken av naturkosmetik som ex: Logona Naturkosmetik, Sante Naturkosmetik, Prosan. De tillverkar även egna kosmetikmärken som Senses by nature och Lendelundens Naturprodukter. I samarbete med Artaromaförlaget ger de också ut böcker för att bidra till att öka intresset för naturliga produkter i samhället. .