Hälsovägvisaren Annettes Hemsida
Binjuretrötthet och saltets betydelse

Binjurarna/Natrium

Binjurarna hänger ihop med livsenergi.


Symtom och tecken på binjuretrötthet är:

· Ständig trötthet som inte blir bättre av att sova, slöhet, brist på energi.

· Svårt att komma upp på morgonen, bli pigg först vid kl.10.00 på fm.

· Mindre glädje i livet, inget intresserar så mycket, känsla av meningslöshet.

· Sugen på salt och salt mat

· Minskad förmåga att hantera stress

· Försämrat minne, frånvarande, mindre fokuserad

· Ökad PMS, sugen på choklad och sött.

· Minskad tolerans, blir lättare irriterad på andra.


Vid långvarig stress tröttas binjurarna ut. Då minskar produktionen av aldosteron som i sin tur gör att natrium inte återabsorberas i njurarna med förlust av natrium. I stort sett alla människor som är under långvarig stress har brist på natrium. Om aldosteron ökar så ökar natrium.

Suget efter salt vid binjuretrötthet är en direkt följd av att nivån av aldosteron är för lågt.


När mängden aldosteron i blodet minskar, kommer mer natrium att utsöndras från blodet via njurarna till urinen. När natrium utsöndras tar den med sig vatten, viss förlust av vätska i kroppen är inte så allvarlig men om för mycket natrium dras ut kommer cellerna att bli uttorkade.

För att upprätthålla rätt balans mellan kalium och natrium kommer nu även kalium att vandra ut ur cellerna, vilket bidrar till brist på både natrium, kalium och vatten.


Vid binjuretrötthet är det viktigt att motverka uttorkning. Att dricka vatten tunnar ut blodet och minskar koncentrationen av natrium ytterligare  i blodet. Vatten kan inte föras in i cellerna utan salt, tvärtom så kommer mer natrium och vatten att dras ut ur cellerna och man blir ännu mer uttorkad och mår sämre. Istället kommer du att kissa ut vatten som tar med sig ytterligare natrium. Det blir en ond cirkel. Det är därför mycket viktigt att inte äta alldeles för lite salt och det är viktigt att äta rätt form av salt som oraffinerat havssalt för att inte få natriumbrist.


Hårmineralanalys
Vill du veta hur din balans i kroppen är av Natrium och Kalium samt andra mineraler så kan du göra en Hårmineralanalys, du kan läsa mer om detta under Hårmineralanalys.


Sammanställt av:
Annette Löfman, Näringsterapeut.