Hälsovägvisaren Annettes hemsida
Vad menas med att vara mer jordade?

 

I boken ”Att vara jordad – den kanske viktigaste upptäckten för vår hälsa i modern tid” beskriver författarna Clinton Ober, Stephen T. Sinatra och Martin Zucker de nackdelar som det kan medföra när vi inte är i kontakt med Jordens kraft och energi, dvs. vi har mycket sällan direkt kontakt med marken.

 

De flesta människor är omedvetna om sin bioelektriska natur och att vi liksom allt annat levande är elektriska varelser på en elektrisk planet, och jorden under oss är en källa till obegränsad läkande energi med dess gränslösa rika källa av negativt laddade fria elektroner.

 

Vi har tappat kontakten med våra elektriska rötter, då vi mer och mer har förlorat kontakten med Jorden. Våra bara fötter med sitt rika nätverk av nervändar, nuddar sällan marken. Vi har på oss isolerade skor med syntetiska sulor. Vi sover på upphöjda sängar gjorda av isolerade material. De flesta av oss i den moderna världen lever utan att vara i kontakt med jordens yta.

 

För att göra en liknelse kan du tänka dig en glödlampa med glappkontakt. Lampans ljus fladdrar, lyser svagt eller lyser inte alls. Många människor går genom livet med en fladdrande eller svag hälsa.

 

Vad är de fria elektronerna till hjälp för?

Författaren Clint kom fram till att Jordning reducerar smärt och att detta troligen ske genom en reducering eller neutralisering av de positivt laddade radikalerna som orsakar smärta vid inflammation. Vid inflammationer är det radikaler som är aktiva (tidigare kallade ”fria radikaler”) vilka är positivt laddade. När man kommer i kontakt med Jorden tillförs negativt laddade fria elektronerna och det är då som om de släcker elden och smärtan minskar. Så Jorden själv kan man se som den ursprungliga inflammationshämmaren.

 

Vad kan Jordning bland annat vara till hjälp för?

 • Förbättrar eller eliminerar symtomen hos många inflammationsrelaterade sjukdomar.
 • Reducerar eller eliminerar kronisk smärta
 • Förbättrar i de flesta fall sömnen
 • Ökar energin
 • Sänker stressen och främjar ett lugn i kroppen genom att lugna ned nervsystemet och stresshormonerna.
 • Normaliserar kroppen biologiska rytmer
 • Mildrar muskelspänning och huvudvärk
 • Skyddar kroppen mot potentiellt ohälsosamma elektromagnetiska fält i omgivningen.
 • Påskyndar återhämtning efter intensiv idrottsaktivitet.

  Vad innebär Jordning?

 • Det betyder att man går barfota utomhus eller sitter på Jorden eller på en stol med fötterna stadigt placerade på marken, medan man läser en bok, lyssnar på musik eller bara slappnar av. Låt dina fötter helt och hållet vila på Jorden och sitt där under 30-40 minuter, när vädret så tillåter. Oavsett vilken del av din kropp som är i kontakt med Jorden så tar du emot energin nerifrån, t.ex. dina händer, underarmar eller ben. För att göra jordningsupplevelsen så effektiv som möjligt kan man fukta Jorden eller gräset för att öka konduktiviteten (elektriska ledningen). Även betonggolv är bra att gå på barfota om det inte är målat eller tätat eller mattbelagd. Asfalt, trä- och vinylytor bidrar inte till Jordning.
 • Vatten är Jordande, så att simma eller vada i havet är bra. Saltvatten är rikt på mineraler och är mycket konduktivt (elektriskt ledande) och faktiskt flera hundra gånger mer så än färskvatten. Så sjövatten är mindre konduktivt än saltvatten, en barnpool av plast är inte konduktiv därför att plasten kommer att isolera vattnet från kontakten med marken.
 • Det finns olika produkter att köpa som hjälp för att tillhandahålla en förbindelse med Jorden när man är inomhus.

  De jordande produkter från Barefoot Corp/Earthing Institute  är en möjlighet att jorda sig och få effekterna av earthing när man är inomhus och när man sover.

  Produkterna kopplas via en ledning till ett jordspett som placeras direkt i marken utanför huset eller kontoret.

Jordat lakan
Det finns bl.a. konduktiva lakan att använda i sängen när man sover.
Ett jordat lakan är det perfekta sättet att jorda sig på eftersom man gör det under tiden när man sover eller vilar. Man ska se till att man har hudkontakt med lakanet så att man är jordad hela tiden. Lakanet är naturfärgat och är i en bomull-/polyesterblandning med silvertrådar invävda i tyget. Man placera det jordade lakanet ovanpå sitt vanliga lakan och viker det  runt sängkanten precis som när man bäddar som vanligt eller lägg det tvärs över sängen i fotändan. Det täcker även en dubbelsäng, eftersom det räcker att någon del av huden är i kontakt med lakanet för att jordningen ska ske. Anslut lakanet till jorden genom att knäppa på den jordsladd som medföljer i paketet på den tryckknapp som finns på lakanets kant. Dra sedan ut jordsladden som genom ett fönster eller dörr och tryck ned jordstaven i jorden (gräsmatta, rabatt eller liknande). 

Jordningsmatta
En annan produkt är jordningsmattan kallas också för universalmatta och ger stor flexibilitet när man vill jorda sig eftersom man kan använda den i många situationer och enkelt flytta med den till olika ställen.
Man kan använd den…
– under fötterna när man sitter och arbetar vid datorn
– på skrivbordet som underlag för underarmar och händer när man skriver
– att stå på när man lagar mat eller gör andra vardagsaktiviteter
– ta med sig när man är ute och reser
Anslut universalmattan till jorden via jordstav i marken.Käller:

www.earthing.se   
Boken
 "Att vara jordad - den kanske viktigaste upptäckten för vår hälsa i modern tid". Av författarna Clinton Ober, Stephen T.Sinatra, M.D., Martin Zucker