HälsoVägvisaren Annettes Hemsida

Matens pris - boken som matindustrin inte vill att du ska läsa

 

I Danmark föds över 25 miljoner grisar upp varje år. Sedan mitten av 90-talet har exporten till Sverige fyrfaldigats.

Av de 90 000 ton griskött som importeras till Sverige årligen kommer 40 000 ton från Danmark. Det Danska grisköttet är billigt, fläskfilén kostar sällan mer än 59:90 per kilo – mindre än hälften av normaltpris för svensk fläskfilé. Men till vilket pris egentligen???

 

Ekots granskning visar att grisarna plågas på danska gårdar.

·        Allt fler djur misshandlas av bönderna på väg till slakten för att snabbare få in dem i lastbilarna och pressa priserna.

·        I Danmark hålls var fjärde sugga inspärrad i en bur hela sitt liv. Buren är så trång att de inte kan vända sig om. Det här är helt lagligt i Danmark. Konsekvenserna är sår och varfyllda bölder efter skavning från burarna. Det får inte förekomma. Ändå drabbar just det var femte dansk sugga.

·        Uppemot 90 procent lider av skador på magsäcken. Skadorna skulle minska om grisarna fick halm att tugga på. Trots att lagen kräver att grisarna ska få halm eller strö struntar många bönder i det eftersom det betyder mer arbete och större kostnader. Halm är ett fanskap säger en bonde.

·        Rutinmässig svansklippning är olaglig. Enligt EU:s livsmedelsmyndighet kuperas dock 99 procent av de danska grisarna ändå.

Mer om detta kan du läsa i boken

”Matens pris- boken som matindustrin inte vill att du ska läsa”

 

Här följer en recensionen på boken, som handlar om två journalister som har rest jorden runt för att söka baksidan av vår billiga mat.

 

"Konsumenter kan rösta med plånboken",

är en ofta återkommande fras.

Men stämmer det? Gör vi det i praktiken?
Och i så fall "vad är det vi röstar för"

Den frågan har de två Sveriges Radio-journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman bestämt sig för att besvara i Matens pris - boken som matindustrin inte vill att du ska läsa (vissa delar av den har tidigare sänts i radio).

 

Det är ett imponerande reportageprojekt som stödjer sig på ett sällsynt ambitiöst researcharbete. Olofsson och Öhman reser bokstavligen jorden runt för att dokumentera den globaliserade matindustrins nattsvarta verklighet.

I ett kapitel beger de sig till Holland för att titta närmare på de artificiella växthus - stora som elva fotbollsplaner  - i vilka många av våra frukter och grönsaker produceras helt utan sol och jord och med hjälp av miljöskadlig naturgas.

I ett annat åker de till Vietnam för att granska den i Sverige mycket populära och billiga pangasiusfisken. Det visar sig att den odlas med hjälp av antibiotika i dyiga, miljöskadliga dammar, och matas med så mycket fiskmjöl att det till slut går åt mer (vild) fisk för att föda upp den än vad odlarna får ut. Detta trots importörernas försäkran om att den lever uteslutande på vegetabiliskt foder.

Avsnittet om Brasilien är dock det bästa, vad gäller såväl det journalistiska resultatet som det dramaturgiska upplägget. Det är lika spännande som obehagligt att följa turerna bland ogästvänliga boskapsuppfödare och sojaodlare. Olofsson och Öhman avslöjar bland annat att den soja som vi importerar till Europa för att göda våra djur med, är odlad med hjälp av bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Gifterna dödar tusentals människor varje år.


Vi får läsa om småbrukaren Jorge José som dog av att bära det extremt farliga bekämpningsmedlet 2,4-D i en besprutningsväska, och vi får möta 22-årige Christiano Ketzer som en dag råkade andas in ångor från insektsmedlet metamidofos - en kollega på gården hade glömt att skruva på korken på en av dunkarna - med konsekvensen att han förlorade medvetandet och några veckor senare vaknade upp förlamad.
Så, röstar vi verkligen för detta?

 

Kanske, men man kan fråga sig hur fritt valet är, och hur medvetna väljarna är om alternativen. Olofsson och Öhman konstaterar att mäktiga ekonomiska intressen är mycket engagerade i våra matvanor.

 

I USA gör kött-, mjölk- och äggindustrin allt den kan för att påverka och muta kostrådgivarna, som i nitton fall av tjugo anser att amerikaner äter för mycket kött.
Samma industri bekostar de forskningsrapporter som stödjer de ur miljöhänsyn katastrofala fett- och köttdieter som blivit så populära också i Sverige.

Miljöperspektivet har dessutom en tendens att hamna i konflikt med en kompromisslös marknads- och tillväxtideologi. 2006 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att verka för en ekologiskt hållbar utveckling.
Men när det skickade sitt konsumentupplysande "Livsmedeleverkets miljösmarta matval" till EU för godkännande, så mötte det motstånd. Rekommendationerna att köpa närproducerat ansågs nämligen gynna svenska varor på bekostnad av utländska.
Livsmedelsverket omformulerade. Men den nya versionen satte i stället regeringen stopp för. Orsaken var att dokumentet, med råd som att ?konsumera mindre, framför allt av mat som du inte behöver för näringens skull?, kunde vara handelshindrande. Till slut blev det inga råd alls. Den allra viktigaste faktorn när vi väljer vad vi stoppar i korgen tycks dock ändå vara priset. Och det är inte konstigt med tanke på de väldiga skillnaderna. I våra ekonomiska kristider kan somliga knappast köpa annat än holländska paprikor - som ofta kostar en tredjedel så mycket som de ekologiska - och dansk fläskfärs.
Men vad är då den reella konsumentmakten värd?

 

Olofsson och Öhman uppmanar läsaren att ta personligt ansvar och ger en hel del råd och tips, men landar ändå i slutsatsen att huvudansvaret måste föras tillbaka till politikerna. Det är de som har makt att stifta lagar och det är de som kan rikta stöd till miljövänlig matproduktion - så att konsumenten har råd med den hållbara maten.
Efter att ha läst Matens pris - boken som matindustrin inte vill att du ska läsa, är det svårt att argumentera emot. Det är en klassiskt reportagebok, skriven på en smidig journalistisk prosa som endast tjänar ett syfte: att övertyga. Och det gör den. 

 

Recensionen är skriven av: Tim Anders son tim.andersson@unt.se

 

Så mitt råd är

 

Rösta med plånboken!!!

 

Vill du värna om människor, djur och vår miljö???

 

Köp i så fall Kravmärkt kött, fisk, fågel, frukt och grönsaker m.m. och så mycket som det bara går av Fair Trade märkta varor.